De-Koornneefse-Sud-Africa-reis.reismee.nl

HERKOMST VAN HET AFRIKAANS

Dat Afrikaans veel weg heeft van het Nederlands, was je vast al eens opgevallen. Het Afrikaans is namelijk verwant aan het Nederlands. De taal is echter ook beïnvloed door het Portugees, Maleis en Engels.

Afrikaans is de jongste Germaanse taal ter wereld – naast het Afrikaans en Nederlands zijn bijvoorbeeld ook het Duits en Engels Germaanse talen. Hollandse kolonisten introduceerden het Nederlands in de zeventiende eeuw in Zuid-Afrika, toen zij in het huidige Kaapstad een verversingspost voor VOC-schepen richting Indonesië stichtten.

Toen de Britten in 1806 de Kaap bezetten, verdrong Engels daar het Hollands-Afrikaans. In 1822 werd het Engels zelfs de officiële taal van het land. Op het platteland, waar de vroegere Hollanders heen trokken, bleef het Afrikaans echter springlevend.

Tegenwoordig is het Afrikaans dan ook weer één van de elf officiële talen van de Republiek van Zuid-Afrika. Het Afrikaans is de moedertaal van zo’n 6,5 miljoen Zuid-Afrikanen. Ook in Namibië wordt Afrikaans gesproken.

Lange tijd werd Afrikaans gezien als een dialect van het Nederlands, maar in 1925 kreeg het Afrikaans, samen met het Engels, de status van officiële taal.

Natuurlijk blijft de oorsprong van het Afrikaans wel liggen in de volkstaal van de eerste kolonisten uit Zuid-Holland, Zeeland en uit de omgeving van Utrecht. Deze dialecten vermengden zich met de plaatselijke talen en werden sterk vereenvoudigd. Zo ontstonden er bijvoorbeeld nieuwe woorden voor specifiek Afrikaanse dieren en planten. Wat dacht je van een verkleurmannetje, zoals een kameleon in het Afrikaans heet.
Bron: Zuid-Afrika.nl Nieuwsbrief nr. 25.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!